Expanded Societies

2016 - 2019

bild expanded

Expanded Societies handlar om framtidens hållbara, smarta, uppkopplade samhälle. Ett teknikdrivet samhälle som tar tillvara på planetens resurser på ett effektivt och miljövänligt sätt. Expanded Societies är ett projekt som kommer att undersöka hur tekniken påverkar våra liv, men är mer än ett teknikforum. Avsikten är att scanna av vad som händer nu och inom en nära framtid, utifrån olika perspektiv. Projektet kommer att fånga upp aktuell forskning och tendenser. Ambitionen är att skapa ett Lab med flera samarbetspartners från olika områden för att ge en överblick och helhetsbild av en utveckling som är så snabb att den är svår att överblicka. Vi vill skapa nya möjligheter och positiva konsekvenser för framtiden.

Med Expanded Societies vill vi utmana, påverka och skapa sammanhang, förståelse och idéutbyten genom rundabordssamtal, debatter, seminarier och spännande utställningar. Utställningarna kommer att utvecklas i samarbete med flera verksamma aktörer och utgöra en viktig del av förståelsen för de möjligheter och utmaningar tekniken har när den möter de övriga samhället.

Projektet kommer att pågå under 2016 – 2019 med start hösten 2016. 

KALENDARIUM

ATT GÖRA SKILLNAD FYSISKT OCH DIGITALT

ATT GÖRA SKILLNAD FYSISKT OCH DIGITALT

1 SEP kl 9–12.30

Att göra skillnad, vad handlar det om för dig? Kom och låt dig inspireras och dela med dig av dina egna erfarenheter kring hållbara lösningar och beteenden.

Läs mer

ALMEDALEN

ALMEDALEN

5 JULI

Expanded Societies deltar på Samhällsbyggararenan i Almedalen. Programmet kommer att ta upp frågan om hur arkitektur och kultur kan bidra till att stabilisera den närmast snabba förändringen våra samhällen går igenom. Hur påverkar den digitala tekniken våra liv? Vem styr utvecklingen? Går vi emot en digital civilisation?

Läs mer

ANASTASIOS LOGOTHETIS

ANASTASIOS LOGOTHETIS

11–21 MAJ

Anastasios Logothetis kommer att visa videoinstallationen Sea Deep Web Trouble in the Bubble Loop i projektrummet på Färgfabriken. I verket blandar Logothetis skulpturala objekt med videoprojektioner.

Läs mer

SEMINARIUM

SEMINARIUM

11 MAJ

Den 11 maj kommer vi att hålla ett seminarium som fokuserar på hur Virtual Reality används som medium för berättande och hur vi kopplar emotionellt mot mediet. Talare: Arvid Guterstam (KI), Malin Picha (Södertörn), Lundahl och Seitl samt workshop under ledning av White Arkitekter.

Läs mer

LUNDAHL & SEITL

LUNDAHL & SEITL

11–14 MAJ

Christer Lundahl och Martina Seitl rör sig mittemellan bildkonsten och koreografin och skapar visuella upplevelser som suggereras fram genom andra sinnen än just synen. En mindre variant av deras verk New Originals på Kunstmuseum Bonn kommer att visas på Färgfabriken.

Läs mer

VR SCI FEST

VR SCI FEST

12–14 MAJ

Joel Dittrich har satt samman ett program med VR/360-projekt av studenter från Beckmans, som arbetat på temat ’drömmar’ samt arrangerat ett Art Jam/Hackathon tillsammans med Martin Söderblom. Deltagarna var från Kungl. Tekniska Högskolan, Kungl. Musikhögskolan, NTI Gymnasiet, samt indie-utvecklare.

Läs mer

TEMAN

Expanded Societies har identifierat fem temaområden som kommer att påverka vår framtid:

 • Civilisation

  En digital civilisation
  Hur hittar vi den ”tredje vägen” när det gäller lösningar för samhällsplanering och miljöfrågor? Klimathot, urbanisering och befolkningsökningar gör att mänsklighetens existens står inför prövningar av ett sällan skådat slag. Det behövs snabba lösningar för gigantiska utmaningar. Nya synergier mellan forskning, ICT och offentlig sektor som skapar nya strategier för samhällets utveckling. Hur och på vilket sätt?

 • Teknik

  Kan tekniken öppna för nya dimesioner på vad livskvalitet är och kan bli?
  Vi lever längre och står inför en föränderlig demografisk utveckling. Tekniken genom appar och mobiltelefoner ger oss möjligheter att redan nu kontrollera hur vi mår. Vi kan byta och byter kroppsdelar och denna utveckling rör sig snabbt framåt, det som kan kallas en Cyborg finns den redan nu i ett laboratorium? En värld med resor och kontakter kan sprida virus och epidemier blixtsnabbt, kan tekniken stoppa och identifiera kommande hot?

 • Media/kultur

  Media och underhållning -kulturens roll
  Ett föränderligt medialandskap där de tidigare kanalerna för information står inför strukturella utmaningar. Vilka motpoler kommer uppstå mot rykten och propaganda? Spel och underhållning tar större delar av vår tid, samtidigt som den utvecklar oss, vi lär samtidigt som vi upplever. Var går gränsen mellan fantasi och verklighet?

 • Psykologi/filosofi

  Psykologi och filosofi
  Att tekniken finns överallt är inte bara till en hjälp. Frågan är hur mycket vi klarar av innan det sker en ”informations-overload”. Och hur ska vi kunna välja när det finns så många valmöjligheter? Det tas ständigt fram nya tjänster som guidar och gör val åt oss. Kan dessa utvecklas till en slags parallell hjärna?

 • Postdemokrati

  En turbulent postdemokratisk värld i förändring.
  Globaliseringen och den senaste tekniska utvecklingen går hand i hand. En uppkopplad värld har inte bara kortat av geografiska avstånd, den innebär också att vi har tillgång till realtidsinformation om allt som händer. Den ständigt närvarande tekniken och möjligheterna till global information och kommunikation påverkar vårt beteende.

 

KONTAKT

Vill du veta mer, eller har du förslag och idéer? Kontakta oss gärna!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070 6573745

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070 1470758

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070 7315935

DOKUMENT

TEMAN & MÅL

TEMAN & MÅL

Ladda ner en pdf med projektets teman och målsättningar här.

LADDA NER HÄR

WORKSHOP 30/3

WORKSHOP 30/3

Ladda ner en pdf med en sammanfattning av workshopen den 30 mars.

LADDA NER HÄR