Lövholmen

Historier och framtider

Lovholmen panorama web

Industriområdet runt Färgfabriken kallas Lövholmen. Det är likt en magnet som lockar till sig drömmar; från den industriella revolutionens framstegsoptimism till dagens konstnärliga utforskande av stadsrum. Idag står Lövholmen inför stora förändringar. Arkiv Lövholmen är en utställning som vill skapa ett levande arkiv över både svunnen tid och många möjliga framtider. Vi har samlat in många av de olika samtida förslagen som gjorts för området, liksom historiskt material som visar dåtidens visioner och verklighet. Genom att undersöka Lövholmen i skärningspunkten mellan tid, bilder, människor, byggnader och verksamheter blir arkivmaterialet ett verktyg för att förstå platsen snarare än nostalgiska fragment. Arkivet fortsätter växa under utställningen då vi samlar in besökarnas egna berättelser om området. Utställningen kommer att vara en röst i samtalet om Lövholmen under de kommande åren – men också en samlingspunkt för eftertanke om hur vi diskuterar stadsbyggnad.


KOMMANDE PROGRAM

UTSTÄLLNING

UTSTÄLLNING

Arkiv Lövholmen
Historier och framtider

25 jan – apr 2018

Arkiv Lövholmen är en utställning som vill skapa ett levande arkiv över både svunnen tid och många möjliga framtider. Vi har samlat in många av de olika samtida förslagen som gjorts för området, liksom historiskt material som visar dåtidens visioner och verklighet.

LÄS MER

SAMTAL

SAMTAL

Historia och lokalt engagemang
Panelsamtal

22 feb 2018, kl 17.30-19.30

Hur kan vi ta tillvara på Lövholmens historia och samtidigt utveckla framtidens stadsdel? Medverkar gör bl.a. Ylva Blank, enhetschef på Stockholms stadsmuseum, Mattias Frihammar, etnolog vid Stockholms universitet, Urban Alvring, lokalhistoriker och Birgitta Biesheuvel, ordförande i Hägerstens hembygdsförening. Samtalet genomförs på svenska och är gratis.

VANDRING

VANDRING

Guidad vandring med Anders Djerf
Lövholmens historiska byggnader

22 februari kl. 16

Lär känna Lövholmen och dess historia på en guidad vandring i området. Anders Djerf, lokalhistoriker, berättar om Lövholmsvarvet, Kolsyrefabriken, Cementa, Palmcrantz verkstäder, Beckers, Färgfabriken och mycket mer. Startar vid Färgfabrikens grindar. Tid: cirka 60 min. Pris: 100 kr, kontant el swisha till: 0736595200

FOLDER

FOLDER

Utställningsfolder
Ladda ned som PDF

Foldern som delas ut i receptionen finns även som PDF att ladda ned elektroniskt. Klicka på bilden för att ladda ned och ta del av utställningsens textmaterial.

LÄS MER

DEN JÄMSTÄLLDA STADEN?

DEN JÄMSTÄLLDA STADEN?

Panelsamtal
Om jämställdhet & stadsbyggnad

8 mars kl.19-20

Var står vi i samtalet om den jämlika staden? Hur ser framtiden ut och vilka frågor måste vi lyfta för att skapa lika villkor i morgondagens städer? Medverkar gör bl.a: Stina Hagelqvist, arkitektur- och bebyggelsehistoriker; Åsa Jacobsson, f.d. ordförande i KVIST, Meike Schalk, forskare vid KTH; Emilia Hallin, arkitekt och Maja Willén, konstvetare. Tid: 19 - 20. Fri entré för samtalet. Språk: Svenska. Välkomna!