Just nu hänger vi om i konsthallen. Vi öppnar igen den 6 maj med en retrospektiv utställning med Mariannne Lindberg De Geer

Kaféet har öppet som vanligt tis–sön 11–16.

Full Speed Ahead

– Retrospektiv utställning med Marianne Lindberg De Geer

FullSpeedAheadbeskuren3web960x640
Foto: Rebecca Afzelius

I maj 2017 presenterar Färgfabriken en retrospektiv med konstnären, dramatikern och regissören Marianne Lindberg De Geer (f.1946). Utställningen Full Speed Ahead omfattar MLDG:s målningar, kollage, filmer, ljudverk och skulpturer - men lyfter också fram pjäsförfattaren MLDG, liksom hennes aktiva röst i samtidsdebatten.

MLDG:s offentliga verk har väckt debatt. Ett exempel är Jag tänker på mig själv – Växjö, föreställande konstnären naken i en anorektisk respektive överviktig variant – en skulptur som vandaliserats ett flertal gånger. Lika uppmärksammad är MLDG för de många hundra kollagen med samma titel, Jag tänker på mig själv; ett pågående projekt där konstnären placerar in sig själv i historiska situationer och samtidigt ändrar bildens innebörd.

Marianne Lindberg De Geer kommer att göra personliga visningar under hela utställningsperioden. Till utställningen hör också ett program med publika samtal och specialvisningar av MLDG:s filmer med konstnären närvarande. Programmet kommer att annonseras här under våren 2017.


 

Tid & Plats

Färgfabriken 6 maj - 26 november 2017

Visningar

Visningar, med Färgfabrikens guider eller med MLDG, kontakta:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bokningsbara visningar med Marianne Lindberg De Geer:
10 maj kl. 14.00, 45-60 min
Platser: 30 st. Boka biljett här

20 maj kl. 10.00, 45-60 min
Platser: 30 st. Boka biljett till visningen här.

Kontakt

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Länkar

MLDGs hemsida

Hör MLDGs sommarprat från 2016


Röster om MLDG

"Sedan trettio år tillbaka berör och upprör Marianne Lindberg De Geer med sina målningar, kollage, ljudverk och skulpturer. Ett självlysande konstnärskap, ett av Sveriges på en gång mest konsekventa och oförutsägbara. /- - -/ Jag tänker: vilken rikedom, vilket mod. Marianne Lindberg De Geers popularitet skymmer lätt det faktum att mycket av det hon gjort också varit kontroversiellt."

Ur Modigt och roligt på allvar, Dan Jönsson, DN, mars 2010

”På ett plan handlar de här bilderna på ett ovanligt bokstavligt vis om identifikation: med sitt eget ansikte som klippdocka klär Marianne Lindberg De Geer ut sig till allt mellan Jesus och Freud, Palme och Mona Lisa – och hela konsthistorien ingår i hennes kostymförråd."

Leif Nylén, ur efterordet i boken Jag tänker på mig själv, 1994

”Det finns inte längre någon bakgrundstrygghet. Det finns ingen dold agenda av osynligt självförtroende. MLDG aktiverar den arga, desperata och förtvivlade fulhet som inte självklart kan ersättas med skönhetens och kvalitetetens dyra ordning när man fått fett nog. Människorna man möter i hennes konst och dramatik är utsatta, det finns inget fallskärmsavtal.”

Aase Berg, ur förordet till Fem pjäser, 2012.